Resultat & analyserande slutsatser

Före (24:e januari -12):

Blodtryck: 96/58

Puls: 54

P-glukos (blodsockervärde) : 4,5

Kroppstemperatur: 36,5

Vikt: 63,9

Längd (rutinkontroll): 174

B-Hb (blodets hemoglobinvärde/koncentration) : 139

Efter (6:e februari -12):

Blodtryck: 114/58

Puls: 64

P-glukos: 6,4

Kroppstemperatur: 36,5

Vikt: 64,9

B-Hb: 148

Skillnad:

Blodtryck: 114 - 96 = 18

Puls: 64 - 54 = 10

P-glukos: 6,4 - 4,5 = 1,9

Kroppstemperatur: försumbar

Vikt: 64,9 - 63,9 = 1,0 kg

B-Hb: 148 - 139 = 9

Detta är resultaten av en veckas godisätande, helt uteslutande vanlig mat. Som man ser så har nästan alla värden stigit.

Blodtryck

Blodtryck är den spänning som uppstår i en artär (ådra) då blodet pumpas ut i den. Blodtryck mäts i millimeter kvicksilverpelare, och med det menas hur högt trycket i ådran orkar lyfta en kvicksilverpelare av ett specifikt omfång. Man mäter trycket i övre och undre blodtryck. Det övre blodtrycket kallas systoliskt och mäts just då hjärtmuskeln drar ihop sig och fyller blodådran med blod. Det undre blodtrycket kallas diastoliskt och mäts då hjärtat slappnar av, alltså då blodådrorna är fyllda utan "press" från blodet.

Till att börja med så har mitt blodtryck ökat med 18. Detta är en kanske stor förändring. Mitt blodtryck är dock från början ganska lågt. Det normala genomsnittet hos vuxna människor är 120-129/80-84. Alltså ligger jag trots allt fortfarande inom den normala gränsen. Men för mig personligen så är det en rejäl förhöjning på endast en veckas tid! Varför man har högt eller får ett förhöjt blodtryck kan bero på många olika faktorer. Känt är dock att rökning, alkoholförtäring och övervikt har direkt relation till högt blodtryck. Även stress är en vanlig orsak. Vi fysisk ansträngning går blodtrycket upp, men sjunker sedan tillbaka, kanske till och med till lägre än det föregångna.

Varför fick jag nu högre blodtryck då? Jag försökte så noggrant som möjligt att ha exakt samma förutsättningar vid båda tillfällena. Åt en lätt frukost innan testerna, vilka skedde vid ungefär samma tidpunkt på dagen. Dock såg ju frukostarna väldigt olika ut gällande näringsinnehåll... Cyklade till sjukhuset och vilade där i 10-15 minuter innan blodtrycksprovet båda gångerna. Kan det ha varit den mycket ohälsosamma frukosten, bestående av en läsk och chokladkolor, som orsakat sådan förhöjning? Jag drar slutsatsen om att denna diet verkligen påverkat blodtrycket, eftersom jag utgått ifrån samma förutsättningar vid båda tillfällen.

Puls

Pulsen mäter man i hur många slag hjärtat slår per minut. Min puls hade ökat, vilket förmodligen beror på de snabba kolhydrater (det vita sockret) och andra uppiggande kemikaliska medel i läsken. Innan så hade jag en vilopuls på 54 slag/minut. Efter dieten låg den på 64 slag/minut, vilket är en tydlig förhöjning med ändå inom normala gränser för en vuxen(60-70 slag/minut).

Pulsen går, som blodtrycket, upp vid fysisk ansträngning, stress, förtäring av vissa läkemedel och nikotin. Men jag kan endast utgå ifrån den förändrade dieten här, eftersom förutsättningarna gällande pulsen var de samma. Därav drar jag slutsatsen att mitt hjärta jobbade fortare på grund av den onyttiga kosten och de snabba kalorierna i maten för att kunna utvinna energin.

P-glukos

P-glukos är blodsockervärdet. Det mäts i millimol* per liter, vilket betyder att varje liter blod innehåller en viss mängd millimol(ungefär en femtedels gram) socker.

Hos en vuxen person ligger de normala gränserna på ett blodsockervärde mellan 4-8,7 mmol/L, beroende på om man fastat innan eller ej. Ett blodsockervärde skall hålla sig relativt stabilt oberoende av vilken kost man äter. Dock kan mat med snabba kolhydrater och mycket fett hålla blodsockervärdet på en högre nivå under en längre tid än mat innehållande långsammare och färre kolhydrater.

Mitt blodsockervärde låg trots allt på en normal nivå vid båda tillfällena, så ingen allvarlig förändring där. Därav drar jag slutsatsen att min kropp är anpassningsbar till vilken föda jag än äter.

*En mol är SI-enheten för substansmängd. 1 mol innehåller ett bestämt antal element( atomer, molekyler et.c.) av ett visst ämne.

Vikt

Viktresultatet denna veckan var inte så glädjande besked. Jag har gått upp ett kilo, trots att jag har ätit så otroligt små mängder "föda" till skillnad från vad man äter i mängd vanlig mat. Jag trodde faktiskt från början att jag skulle ha förlorat vikt efter denna veckan. Jag visste att jag inte skulle orka äta så stora mängder, och att jag kanske skulle få illamående och inte vilja ha annat än vanlig mat.

Slutsatsen blir att jag, trots litet intag av föda, gått upp ett kilo eftersom denna sortens näring har ett väldigt energirikt innehåll, alltså många kilokalorier. Fett och kolhydrater utgör största mängden av denna föda, vilket under en längre tid skulle kunnat resultera i brist på andra näringsämnen, så som vitaminer, proteiner och mineraler.

B-Hb

Det man mäter då man mäter blodvärde är blodets koncentration av hemoglobin. Enheten är gram per liter. Ett normalt Hb-värde ligger mellan 120-155 gram per liter för kvinnor och 130-170 gram per liter för män.

Enligt för och eftertesterna så har mitt blodvärde stigit med en viss mängd. Vanliga orsaker till tillfälliga höjningar av blodvärdet är fel vid provtagningen, vätskebrist, eller kroppsansträngning strax före provtagningstillfället samt provtagning tidigt på dagen. Rökning ger också högre blodvärden på grund av den syrebrist som kroppen utsätts för. Samma sak inträffar vid längre vistelse på hög höjd. Kanske har något av dessa faktorer spelat in i blodvärdet vid provtagningen. Om syretillförseln i kroppen har varit tvungen att bli effektivare, kan det bero på en kortare period innehållande dålig kost? Har min kropp på något sätt anpassat sig till denna dåliga kosthållning? Min egna vaga slutsats till förhöjt blodvärde skulle i så fall vara att kroppen tvingat anpassa sig till en ohälsosammare livsstil.

Källor:

www.doktorn.com

www.1177.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0