Resultat & analyserande slutsatser
P-glukos (blodsockervärde) : 4,5
Längd (rutinkontroll): 174
B-Hb (blodets hemoglobinvärde/koncentration) : 139
Efter (6:e februari -12):
P-glukos: 6,4 - 4,5 = 1,9
Kroppstemperatur: försumbar
Vikt: 64,9 - 63,9 = 1,0 kg
Detta är resultaten av en veckas godisätande, helt uteslutande vanlig mat. Som man ser så har nästan alla värden stigit.
Blodtryck är den spänning som uppstår i en artär (ådra) då blodet pumpas ut i den. Blodtryck mäts i millimeter kvicksilverpelare, och med det menas hur högt trycket i ådran orkar lyfta en kvicksilverpelare av ett specifikt omfång. Man mäter trycket i övre och undre blodtryck. Det övre blodtrycket kallas systoliskt och mäts just då hjärtmuskeln drar ihop sig och fyller blodådran med blod. Det undre blodtrycket kallas diastoliskt och mäts då hjärtat slappnar av, alltså då blodådrorna är fyllda utan "press" från blodet.
Till att börja med så har mitt blodtryck ökat med 18. Detta är en kanske stor förändring. Mitt blodtryck är dock från början ganska lågt. Det normala genomsnittet hos vuxna människor är 120-129/80-84. Alltså ligger jag trots allt fortfarande inom den normala gränsen. Men för mig personligen så är det en rejäl förhöjning på endast en veckas tid! Varför man har högt eller får ett förhöjt blodtryck kan bero på många olika faktorer. Känt är dock att rökning, alkoholförtäring och övervikt har direkt relation till högt blodtryck. Även stress är en vanlig orsak. Vi fysisk ansträngning går blodtrycket upp, men sjunker sedan tillbaka, kanske till och med till lägre än det föregångna.
Varför fick jag nu högre blodtryck då? Jag försökte så noggrant som möjligt att ha exakt samma förutsättningar vid båda tillfällena. Åt en lätt frukost innan testerna, vilka skedde vid ungefär samma tidpunkt på dagen. Dock såg ju frukostarna väldigt olika ut gällande näringsinnehåll... Cyklade till sjukhuset och vilade där i 10-15 minuter innan blodtrycksprovet båda gångerna. Kan det ha varit den mycket ohälsosamma frukosten, bestående av en läsk och chokladkolor, som orsakat sådan förhöjning? Jag drar slutsatsen om att denna diet verkligen påverkat blodtrycket, eftersom jag utgått ifrån samma förutsättningar vid båda tillfällen.
Pulsen mäter man i hur många slag hjärtat slår per minut. Min puls hade ökat, vilket förmodligen beror på de snabba kolhydrater (det vita sockret) och andra uppiggande kemikaliska medel i läsken. Innan så hade jag en vilopuls på 54 slag/minut. Efter dieten låg den på 64 slag/minut, vilket är en tydlig förhöjning med ändå inom normala gränser för en vuxen(60-70 slag/minut).
Pulsen går, som blodtrycket, upp vid fysisk ansträngning, stress, förtäring av vissa läkemedel och nikotin. Men jag kan endast utgå ifrån den förändrade dieten här, eftersom förutsättningarna gällande pulsen var de samma. Därav drar jag slutsatsen att mitt hjärta jobbade fortare på grund av den onyttiga kosten och de snabba kalorierna i maten för att kunna utvinna energin.
P-glukos är blodsockervärdet. Det mäts i millimol* per liter, vilket betyder att varje liter blod innehåller en viss mängd millimol(ungefär en femtedels gram) socker.
Hos en vuxen person ligger de normala gränserna på ett blodsockervärde mellan 4-8,7 mmol/L, beroende på om man fastat innan eller ej. Ett blodsockervärde skall hålla sig relativt stabilt oberoende av vilken kost man äter. Dock kan mat med snabba kolhydrater och mycket fett hålla blodsockervärdet på en högre nivå under en längre tid än mat innehållande långsammare och färre kolhydrater.
Mitt blodsockervärde låg trots allt på en normal nivå vid båda tillfällena, så ingen allvarlig förändring där. Därav drar jag slutsatsen att min kropp är anpassningsbar till vilken föda jag än äter.
*En mol är SI-enheten för substansmängd. 1 mol innehåller ett bestämt antal element( atomer, molekyler et.c.) av ett visst ämne.
Viktresultatet denna veckan var inte så glädjande besked. Jag har gått upp ett kilo, trots att jag har ätit så otroligt små mängder "föda" till skillnad från vad man äter i mängd vanlig mat. Jag trodde faktiskt från början att jag skulle ha förlorat vikt efter denna veckan. Jag visste att jag inte skulle orka äta så stora mängder, och att jag kanske skulle få illamående och inte vilja ha annat än vanlig mat.
Slutsatsen blir att jag, trots litet intag av föda, gått upp ett kilo eftersom denna sortens näring har ett väldigt energirikt innehåll, alltså många kilokalorier. Fett och kolhydrater utgör största mängden av denna föda, vilket under en längre tid skulle kunnat resultera i brist på andra näringsämnen, så som vitaminer, proteiner och mineraler.
Det man mäter då man mäter blodvärde är blodets koncentration av hemoglobin. Enheten är gram per liter. Ett normalt Hb-värde ligger mellan 120-155 gram per liter för kvinnor och 130-170 gram per liter för män.
Enligt för och eftertesterna så har mitt blodvärde stigit med en viss mängd. Vanliga orsaker till tillfälliga höjningar av blodvärdet är fel vid provtagningen, vätskebrist, eller kroppsansträngning strax före provtagningstillfället samt provtagning tidigt på dagen. Rökning ger också högre blodvärden på grund av den syrebrist som kroppen utsätts för. Samma sak inträffar vid längre vistelse på hög höjd. Kanske har något av dessa faktorer spelat in i blodvärdet vid provtagningen. Om syretillförseln i kroppen har varit tvungen att bli effektivare, kan det bero på en kortare period innehållande dålig kost? Har min kropp på något sätt anpassat sig till denna dåliga kosthållning? Min egna vaga slutsats till förhöjt blodvärde skulle i så fall vara att kroppen tvingat anpassa sig till en ohälsosammare livsstil.
Uppsats
Godis, godis, godis! Massa, massa godis! Oändligt många olika sorters godis, som kan delas in i olika kategorier. Men, godis, varför heter det så egentligen? Det finns ju så många definitioner på vad godis är för något. Själva ordet godis kan härledas ut orden "gott" eller "god", och i full mening betyder det godsaker. Det är alltså något ätbart som man säger är väldigt gott. Men i följande text kommer jag att fokusera mest på det förföriskt goda lösgodiset.
Om något är gott eller ej kan vara ens egen personlighet och tidigare erfarenheter och egna åsikter som avgör. Men det är framförallt munnens smaklökar som reagerar och avgör vad som är gott eller ej. Att smaklökarna anser något vara gott betyder att det är något innehållande substanser som ger kroppen mycket näring och energi. Smaklökarna skickar signaler till hjärnan om en specifik substans molekylära stryktur, och hjärnan plockar i sin tur fram information om denna substans, vilket ger en bedömning om ifall det är gott eller inte. Denna information kan vara sammanlänkad med minne, känsel, lukt och syn, vilket gör att alla människor reagerar olika på smaker på grund av tidigare erfarenheter.
Godis, är alltså något som ofta innehåller mycket energi, vilket kroppen alltid vill ha. Alla djur är födda med behovet av att alltid vilja ha mer energi, eftersom vi från allra första början var tvungna att ständigt kämpa för att få det, och oftast fick i oss för lite. De biologiska faktorerna i hjärnan säger alltså att den alltid vill ha mer. Det enda som styr vårat matbehov är mättnadskänsla då magsäcken blir full, eller våran egen självdisciplin genom att sluta äta.
När du stoppar godisbiten i munnen, och sockerarter och fetter(vilka innehåller mycket energi) smälter med saliv och reagerar med smaklökarna, så märker alltså hjärnan att det är något bra som ger energi. Därför tycker du att godis är gott. Även konsistensen på något kan liknas vid något gott som du tidigare ätit, vilket kan göra så att hjärnan tror att det är samma sak. Det kan utveckla att man börjar gilla även saker som inte innehåller så mycket energi, men ändå är som godis.
Ett överskott av energi i maten bidrar till att kroppen lagrar det, som en reserv att plocka fram om man skulle utsättas för svält. Detta leder i sin tur till viktökning, vilket kan vara en dödlig fara för människokroppen. Hjärtat får arbeta hårdare för att musklerna skall orka lyfta all denna extra tyngd. Det kan leda till hjärtinfarkt och andra problem så som andnöd och hjärtklappning. När kroppen blir allt tyngre och musklerna inte längre klarar av att hålla upp den riktigt så blir det ofta skador, så som förslitningar på knän, mosad vävnad under fötter och försjunken rygg.
Godis kan vara en utav de största bidragande anledningarna till övervikt. I dagens samhälle finns det väldigt många lättillgängliga valmöjligheter av godis som lockar. Eftersom det är en naturlig process för människokroppen att ständigt vilja ha mer, så är det svårt för många att kontrollera sitt ätande. Och godis är ju så gott. Bara en bit till...
Vad definieras som godis?
Livsmedelsindustrins definition av godis är: varor som är avsedda enbart för njutning och inte för dess eventuella näringsvärde. Men det finns trots allt många olika typer av godis, och framförallt personlig definition av vad godis är för något. I affären finns det ju speciella avdelningar för just lösgodiset, men även glass, bakverk, nötter och frukt klassas ibland som godis. Är det något som man tycker är riktigt gott, en riktig godsak, då kan man kalla det för godis. Men för de flest människor i världen så klassas godis som dessa små bitar gjorda på socker, färgämnen och eventuella smaksättningar. Några exempel är geléhallon, ahlgrens bilar, wienergummi, polkagrisar, sega råttor, marsipan, fudge, klubbor och kolor. Choklad är en kategori för sig. Chips och ostbågar hör oftast inte till denna kategori. Godistillverkning och typer av godis varierar förstås i olika delar av världen. Men Sverige är det land som äter mest lösgodis. Mer än 14 kilo per person och år!
Olika sorters godis innehåller olika mängder näringsämnen. Eftersom godis i sig utgörs till mesta del av vitt socker, alltså kolhydrater, så ger det mest bara energi. Vitaminer, proteiner och mineraler är ovanligt förekommande i vanligt lösgodis. Choklad har absolut flest och mest näringsämnen, men denna form av godis är som sagt en klass för sig. Nedan följer några godissorter och dess näringsinnehåll.
Som vi kan se från näringsinnehållstabellen så skiljer sig faktiskt en del godissorter väldigt mycket åt. Snickers innehåller en hel del proteiner, medans polkagrisar inte innehåller något alls. Förvånande är kanske att gelékonfekten innehåller så pass mycket proteiner. Men det är inte så konstigt med tanke på att det är baserat på gelatin som framställs i huvudsak från grissvål och ben från gris och nötkreatur, och innehåller alltså en mängd proteiner. Daimen är en riktig kaloribomb tack vare kombinationen av fett, kolhydrater och ganska mycket salt. Allt chokladgodis innehåller små mängder vitaminer. Dock innehåller inga av godissorterna någon vitamin C.
Godis - dåligt för miljön
Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket har gjort en studie baserad på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.
En påse godis har lika stor miljöpåverkan som en portion med fläskkött.
Svenskarnas konsumtion av chips, godis och läsk orsakar utsläpp av över en halv miljon ton växthusgaser om året! Detta motsvarar 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan.
År 2007 konsumerade varje svensk i genomsnitt 1,6 kilo potatischips, 15,2 kilo choklad och konfektyr samt 87,7 liter läsk.
www.kioskpiraten.se: http://www.kioskpiraten.se/losviktsgodis.htm
www.testfakta.se: http://www.testfakta.se/livsmedel/article19676.ece
Godisdieten: Slutsats
Att bara äta godis är en väldigt enkel och smidig kosthållning. Man behöver aldrig diska eller laga mat och kan alltid äta var och när som helst. Dock blir detta väldigt dyrt. Godis och choklad är väldigt dyrt i kilo pris, till skillnad från till exempel frukt och krönsaker.
Men det värsta enligt mig när det gäller allt socker och golis är att det är så fruktansvärt skadligt för miljön. Förstår du hur mycket choklad och socker importeras till Sverige varje dag? Vet du hur långt det har fraktats? Det har förmodligen färdats från en väldigt exotisk plats på jorden där du aldrig har varit. Förstår nu hur mycket koldioxid som släppts ut för just den lilla godisbitens eller chokladkakans skull, bara för att du har råd att betala den och du verkligen är tvungen att ha den...
Vi måste absolut tänka oss för i de val vi gör.
Om du tänker efter själv så är det inte mycket av de godsaker som finns här i Sverige som faktiskt är odlade i Sverige. Socker och kakao kommer långt bortifrån. De flesta frukter och nötter som ligger i affärens hyllor kräver mycket varmare klimat än det som finns i Sverige, och har därför färdats långa vägar för att nå fram hit.
Så därför tycker jag verkligen att ALLA sötsaker verkligen borde klassas som lyx, och inget som ingår i den vanliga vardagen, eftersom det är så förödande för miljön. Värre än man tror.
Känt är att vi svenskar äter mest smågodis i hela världen! Detta beror förmodligen på de lockande raderna med olika sorters, läckert lösgodis som finns i nästan alla affärer.
För visst vore det konstigt om en livsmedelsaffär här i Sverige inte hade lösgodis? Men Gud, det hade ju verkligen varit jätte lustigt! Shit asså... I-lands problem...
Om man bara äter godis så äventyrar man verkligen kroppens förmåga att reglera blodsockernivån, blodtycket och hela immunförsvaret, eftersom man inte får i sig annan näring än energigivande så som kolhydrater och fett. Ofta finns många tillsatser i godis för att göra det ännu godare och ge det ett trevligare utseende. Dessa ämnen kan vara giftiga i för stora mängder för vår kropp, och rubba balansen i kroppens ämnesomsättning. Det säger ju sig själv att det inte är bra att dricka färg eller parfym.
Ska man leva ett fulländat liv och vara en aktiv människa och uppnå mål och utföra förpliktelser i livet så krävs det att man tillfredsställer de absoluta grunderna. Till exempel ger kroppen rätt näring i rätt mängd. För vi är ju trots allt inga robotar. För välbefinnandets skull krävs det att man tar hand om sin kropp. Välbefinnande kanske låter långsökt, men det är trots allt bara ett annat ord för själen. Om din kropp mår bra så mår själen bra, och tvärt om. Om man känner dåligt samvete för att ha ätit något dåligt så mår både sinnet och kroppen dåligt av det.
Så det är viktigt för människan att äta rätt! Godis är gott, och jag kommer nog aldrig att tröttna på det. Men förstås, lagom är bäst.
Godisdieten: blodsockerfall!?
Började helt plötsligt skaka och mådde verkligen skit dåligt några dagar efter jag avslutat godisdieten... Måste varit ett resultat av att kroppen inte vant sig än vid vanlig mat, alltså mat med energi som tar mycket längre tid att bryta ned och utsöndra än det som finns i godis. Fick helt enkelt ett blodsockerfall, precis så som diabetiker kan få dagligen. Det var väldigt läskigt! Kände mig svimfärdig samtidigt som pulsen ökade och händerna skakade som asplöv. Visst, det kanske inte är så allvarligt, men när kroppen beter sig på ett sätt som den inte brukar så blir man ju lite omskakad...
Har blivit sjuk nu också. Så går det väl när man inte äter ett smack vitaminer på en hel vecka! Antar i alla fall att det är tack vare den dåliga kosten som immunförsvaret försämrats delvis och man blir mindre motståndskraftig när man inte får i sig rätt näring. Hoppas verkligen på att jag blir frisk fort igen så jag kan börja träna och äta bra mat och komma i toppform till Göteborgsvarvet!
Godisdieten: resultat!
WIHOOOOO!
Nu har jag varit på sjukhuset igen, och jag fick för- och efter-provsvaren direkt! Det har verkligen blivit skillnad, vilket jag är väldigt glad över. Hade såklart blivit väldigt besviken om allt det här hade varit i onödan, för då hade jag ätit massa onyttigt i onödan! Men det blev i alla fall som sagt fysiska resultat påvisade av blodprov, blodtryck och vikt. Här är provsvaren:
Före (24:e januari -12):
- Blodtryck: 96/58 (dock ovanligt lågt)
- Puls: 54
- P-glukos (blodsockervärde) : 4,5
- Kroppstemperatur: 36,5
- Vikt: 63,9
- Längd (rutinkontroll): 174
- B-Hb (blodets hemoglobinvärde/koncentration) : 139
Efter (6:e februari -12):
- Blodtryck: 114/58 <-- nästan 20 högre än förut!!!
- Puls: 64 <-- Nej! Fy, 10 högre än tidigare! Verkligen katastrof för mig som vill ligga på topp med konditionen... Bara att ta igen!
- P-glukos: 6,4 <-- Ganska högt! Hade varit i riskzonen för diabetes om jag hade legat på högre nivå från början och stigit lika mycket... Fy!
- Kroppstemperatur: 36,5
- Vikt: 64,9 <--- Jag har gått upp exakt ett kilo!!! Trots att det känns som jag ätit så lite...? Fyfyfy! Detta måste vi ta tag i direkt!
- B-Hb: 148 <-- en ökning av hemoglobinets koncentration i kroppen... Vad kan det betyda? Om kroppen får i sig för lite syre så kan ju hb-värdet öka, även om man får i sig för lite vätska.
Jag är så uppspelt och glad över att det blev så stora resultat på bara en veckas kosthållning! Är även väldigt glad över att det är över.
Vad som har förändrats mer under denna veckas gång är att jag har fått finnar. Ja, alltså i vanliga fall så får jag ibland en plita eller liten prick, men inte riktiga rinnar som jag fått nu, som gör så förbaskat ont! Dålig hy är något av det värsta jag vet, därför blir jag verkligen avskräckt denna "diet", eftersom den på mig personligen givit mig dåligare hy.
Jag har även varit surare och argare emellanåt, och varit mer lättirriterad. Men det kan bero på att jag får dåligt samvete och känner mig som en sämre människa när jag äter så dålig mat! Jag känner ångest över att proppa kroppen full med massa socker, fett, smakämnen och färgämnen. Det har nog resulterat i att jag blir otrevligare mot min omgivning, och inte orkat bry mig om saker och ting lika mycket. Men det känner jag att det ändå varit en possitiv förändring, alltså att jag tagit lättare på problem och komplikationer. Jag har bekymrat mig mindre helt enkelt denna veckan, men jag kan inte säga om det beror på själva dieten eller på något annat som förändrats i min omgivning. Man ändrar ju humör och känslor genom hela livet.
Känns ju inte alls bra att jag har gått upp ett kilo! Måste bero på all choklad jag ätit... För det har till största del blivit choklad som innehåller mest protein och annan näring.
Godisdieten: SISTA DAGEN!
ÅÅÅÅH TACK GODE HERRE MIN GUD SKAPARE!
Bara en jvl fucking dag kvar! Sedan ska jag iväg imorrn morgon och ta prover igen på sjukhuset för att se resultaten. Är glad att jag klarat det, en hel vecka utan mat(!?), men är annu gladare för att det är över. Mår riktigt illa just i denna stund efter min frukost bestående av choklad, snickers och Ahlgren's bilar.
Igår jobbade jag, tillsammans med bäste kompanjonen P.Holmstrand. Adam Tensta på scen somsagt...
Måste dock erkänna att han SÖG! : "Yeahyeaaah, whoaap, yeah come on, whooha that's my cool blooowh agdljnsdhglgnhnpkgm..."
Hörde knappt vilken låt det var!?
Idag blir det i alla fall mycket kort träning, och sedan ta det väldigt lugnt inför morgondagens skola. Sista veckan innan en veckas SPORTLOV!!! Längtar som en galning. Ska göra just det på lovet; Sporta, äta MAT (INGET GODIS NEJ USCH BLÄBLÄBLÄ), sova, plugga och bara vara. Ska självklart åka och hälsa på alla mina underbara vänner då jag har tid, och även påbörja träningsfasen inför GÖTEBORGSVARVET 2012!
Det gör fortfarande ganska ont i tanden, men kan ju i och för sig vara tillfälligt också. Hoppas balansen i munnen återställer sig när jag börjar äta vanlig mat och framförallt mer fibrer snart!
Vill inte vara så pruttig i magen heller! För det är verkligen en utav de stora skillnaderna: att jag pruttar mer. Sockret ger en massa gaser i magen. Tänk på det!
Godisdieten: Dag 6
SVIIIIININGT KALLT igårkväll(även idag) när det var Afterskiparty med Ållefestare. Hur många gårdagsfyllon vaknade dösjuka idag med fullständig pain?? Gött var att man var utklädd i termosbyxor och snowboardboots.
Men OOOOJ vad trött man blir jämt efter en kväll/natt på jobbet! Det krävs ju trots allt inte mer än att vara uppe länge för att bli som en zombie dagen efter...
Käkade frukost (1 snickers, rocky raod, vatten). Drog till Gbg för lite shopping så fort jag vaknade. Köpte käk på pressbyrån, bestående av:
1 loop <3
1chokladcrisp
1 salmiakki
1 påse tuttifrutti
och 1 fanta exotic
(YUCK! Börjar trötta såååå! Vill aldrig mer se godis! SPYR somsagt.)
Måste iaf tipsa om den här godingen. TRY ffs!
Ingen träning idag. Kroppen känns verkligen i olag, så vågar inte ta några risker, även fast jag dör av längtan till träning och proteinrik kost!
Jobb ikväll igen! Adam Tensta på scen. Lika kallt ikväll som igår, så jag hoppas folk är vettiga nog att klä på sig redigt änna!
Ska nu käka lite Ahlgrens bilar som mamma faktiskt (!) har köpt till mig.
FÖRRESTEN! Har börjat få väldigt ont i en tand! :( Tror, men hoppas verkligen inte, att jag har börjat få ett hål. Kan knappt inte dricka kallt vatten eftersom det isar så mycket då. och det gör ont som sjutton om jag tuggar på den sidan, så jag har börjat tugga med en sida. Inte bara magen som längtar tills denna plåga är över alltså, utan även tänderna...
Godisdieten: Dag 5
Fredag.
Är SÅ glad att jag faktiskt har klarat utmaningen fram tills nu! Bara två dagar kvar typ, dock med två långa nätter. Jobbar från 21:00-03:00 både idag och i morgon.
På måndag kan jag äntligen få äta vanlig mat igen. Mår just nu väldigt illa efter att ha ätit lösgodis och mjölkchoklad som "middag". Men annars så är idag första dagen som jag blivit verkligt sugen på vanlig mat. Usch, jag vill inte äta godis mer! Men måste ju fortsätta i två dagar till... Blir nog till att bara dricka vatten dessa två återstående dagarna, för varje gång jag äter nu så mår jag illa.
Detta är enda biverkningen just nu, att jag mår illa alltså. Men i övrigt så mår jag fortfarande bra, och både hjärnan och kroppen hänger med som förut.
Har jag vant mig kanske? Går jag just nu på reserver när det gäller mineraler och vitaminer? (Usch, vad jag mår illa nu!)
Jaa, men en sak är i alla fall säkert: en vecka räcker för mig. Jag hoppas på resultat på sjukhustesterna, och det ska bli skönt att inte behöva äta massa socker och fett hela tiden... Denna diet kanske inte var så stor utmaning trots allt, men det är VÄLDIGT dyrt att leva på choklad och godis! (Mår illa....!)
Efter denna veckan kommer jag säga adjö till allt vad sötsaker heter för en lååång tid. Kommer självklart fortsätta att uppdatera satus om hur jag mår när jag börjar äta vanlig mat igen, och hur kroppen anpassar sig och ställer om sig igen. För från och med början av nästa vecka så kommer jag att påbörja stenhård löparträning och passande kosthållning inför Göteborgsvarvet 2012 som äger rum den 12:e maj. Plus att man vill ju komma i form till STUDENTEEEEN!!! :D
(JAG MÅR ILLA! Vill inte ha mer godis)
Måste göra en uträkning på hur mycket godis och choklad jag ätit denna veckan,.... Hur många kilo....
Så idag har jag ätit rocky road till frukost som vanligt, lite vanliga chokladpraliner och kolapaj. Åkte hem och sov på 3-timmarsrasten, åt kolapaj till lunch, iväg till skolan för 70 minuters matte och sedan ett läsförståelseprov i engelska. Käkade lösgodis och alldeles för mycket chokladpraliner efter skolan, vilket resulterade i att jag nu mår JÄTTEILLA! :S (Asså, jag måste spy!)
Så just nu ska jag gå och lägga mig en stund för att sedan dra iväg till jobbet! Afterski-party @ Dagny's! Hoppas inte att jag klarar att jobba hela kvällen/natten utan att svimma!
(SPYR)
Godisdieten: Dag 4
Alltså, jag fattar det inte!? Att jag fortfarande mår så pass bra som jag gör!? Nästan bättre än förut, eftersom jag inte bryr mig likamycket om små vardagliga missöden hela tiden. Är det chokladens påverkan på utsöndring av endorfiner som gör det??
Finnarna som blommade upp efter första dagen har börjat dra sig tillbaka nu, och tröttheten är försvunnen. Plus, att jag tror att jag har börjat gå ner i vikt. Inte konstigt med tanke på hur små "portioner" man behöver äta för att bli mätt. För man blir ju mätt fort på godis, såklart... Eftersom det är en så koncentrerad form av energi. Jag är inte heller sugen på vanlig mat, alls!
Nej, fortfarande så klarar jag mig bara fint på mitt godis! <3 Och jag älskar verkligen godis, och har inte tröttnat än! Frågan är om jag någonsin kommer göra det... ? Fast i och för sig så älskar jag föda i alla former. Saknar ju frukt och sallad lite...
Men hur länge skulle man egentligen kunna leva på bara godis? Chokladen är ju en kategori för sig, eftersom den innehåller en hel del näring, i form av fett, protein, fibrer(ja faktiskt!) och antioxidanter. Hade jag valt att bara äta godis med glykos/socker och gelatin som grund så kanske resultaten hade blivit annorlunda och biverkningarna mer vulgära.
Det enda märkbara idag, (som även kan bero på en lång, tung dag) var att jag fick mjölksyra fort i musklerna på träningen. Men konditionsövningarna går lika bra som innan!
Idag i skolan blev jag, Raowa och Lina intervjuade av tidningen. Min knäppa utmaning till projektarbetet blir tydligen uppmärksammad av många...
Lillasyrran fyller hela 11 år idag! :D Så i morses så firade vi henne med blommor, presenter och tårta som jag bakat, men kladdkaksbotten, chokladkräm, grädde, rårörda hallon och marsipan! Tur för mig att jag kan äta både marsipan och choklad! (; Så det var vad det blev till frukost, plus några bitar rocky road och vatten.
Till lunch, då tidningen kom och fotograferade, blev det endast lite smågodis. Var hemma på rasten och åt lite choklad. Sedan tillbaks till skolan för 2 timmars miljökunskap, en timme sångövning och direkt därefter 2 timmars hård träning! Jättehungrig när jag kom hem, så blev en snickers, lite rocky road, mörk choklad med tranbär i och kolatårta(rent fett & socker= optimala godiset!)
Mer än halva veckan har gått, och jag har överlevt! Visst, jag mår bra utåt sett psykiskt och fysiskt, men jag undrar hur det ser ut innuti just nu...
Godisdieten: Dag 3
Vet inte riktigt hur jag skall beskriva att jag känner mig idag... Lite som i trans ungefär. Svävar typ, känner mig extremt lugn och känner mig som ett moln. Måste bero på all choklad jag ätit....
ÄLSKAR verkligen mörk choklad, ju mörkare desto bättre! Men får man i sig tillräckligt mycket kakao så utsöndras ju vissa endorfiner, liknande glädjehormoner... Jaa, det är så härligt att leva!
Men nu, denna tredje dag levandes på godis, så har magen börjat säga ifrån! Har väldigt ont i magen direkt efter jag har ätit varje gång, och är väldigt pruttig. Mår även illa efter varje gång jag äter, så vill knappt inte äta något alls längre...
En utav meningarna med livet!
Asså, har ni inte provat denna, choklad med lakritsfyllning? Då måste ni ABSOLUT göra det, om ni gillar både choklad och lakrits vill säga... SÅÅ gott! Är det konstigt att bli erotisk av något ätbart? Ni förstår vad jag menar när ni smakar...
Förresten så har jag iaf klarat mig igenom denna dag ganska smärtfritt, bortsett för den fruktansvärda träningsverken sen gårdagens träning! Förmodligen beroende på att jag inte fått i mig tillräckligt med näring...
Ätit idag då?
Frukost: Rocky road, vatten
Lunch: Lösgodis, vatten
Mellis: lösgodis (tuttifrutti<3)
Efter skolan: mörk choklad(75%), hemmagjord chokladfudge, rocky road, salmiakki, kaffe, vatten, the (usch, utan mjölk! xS)
Otroligt, några godis/chokladbitar denna dag har varit mitt näringsintag... Fattar inte själv hur jag fortfarande kan stå på benen? Skola, möte, dans, plugg, planering, ärenden på stan.... Kanske har en kropp med väldigt anpassningsbar ämnesomsättning. Dock är jag ju som sagt väldigt trött hela tiden. Finnar! Pruttig mage. Men annars, så mår jag förvånadsvärt bra. Än så länge...
Godisdieten: Dag 2
Dööör!
Asså, det har bara gått knappt en och en halv dag just nu, men jag är verkligen helt slut! Alltså, jag menar det verkligen. Vill bara sova hela tiden. Igår när jag kom hem från skolan så käkade jag typ lite choklad (mars) och Ahlgrens bilar, duschade och gick och la mig. Sov ända från 18:30 igår tills i morse (07:15)!
I vanliga fall så lever jag nästan dubbelliv på den dag. Alltså, för är det skolan från 8-16 varje dag, sen hem, plugga mer, träning 2-3 timmar, sitta vid datorn, plugga ännu mer, planera helgen, åka och handla, laga mat m.m. Och igår var jag inte ens och tränade!
Hur ska jag klara det här!???
Nu har jag i alla fall varit och tränat! Blev två relativt lugna pass och ett med högre tempo: Zumba, PowerStrike Impact och Core. Kände mig faktiskt lika pigg som vanligt på träningen, och kändes som att jag orkade lika mycket!
Klippte även lillebrorsan nyss, och även det blev SKITSNYGGT! Inga sockerspasm-missar! Tur för honom...
Mådde illa idag när jag vaknade, och även på lunchrasten när jag tog en promenad i solen.
Mat idag:
Frukost: 2 bitar rocky road och ett stort glas vatten
Mellis: Lösgodis, typ 4 godisbitar
Lunch: lösgodis, snickers, mini-mars (chokladfudge och kola doppad i choklad)
Mellis: lösgodis
Efter skolan: rocky road, choklad med lakritsfyllning, Ahlgren's bilar
Kvällsmat: snickers, choklad m. lakritsfyllning, skumtomtar
Just nu känner jag mig bara illamående. Jag är faktiskt inte, vilket är motsatsen till vad jag trodde, sugen på någon mat alls! Jag är ju trots allt "mätt" hela tiden av allt fett och socker som är i de små godisbitarna..... Fruktar träningsverken imorrn efter att bara ätit godis efter träningen.
Märkbara förändringar på kroppen:
- Finnar! Har fått en finne på hakan som gör SVINONT! Visst, brukar få plitor och sånt, men inte riktiga finnar som gör så ont! Detta är absolut ett tecken på godisets påverkan...
- Illamående
- Ökat gasutsläpp - NOT nice...
- TRÖTT! Trött/piss/trött/pigg/trött/pigg... som jag fruktade lever jag i energitoppar, som en bergochdalbana. Får sockertoppar som dimper lika fort igen.
The extreme diet: Dag 1
Sitter just nu och svälter mig typ... Har knappt gått en ynka dag än, och jag blir redan äcklad!
Att må illa och vara vrålhungrig på samma gång, makear det sense?
Ja, nu har jag i alla fall påbörjat det, och jag, Emma M. Walfridsson, påbörjar aldrig något utan att slutföra det! Tyvär, dumma envisa ego... Så jag fruktar att denna veckan kommer bli extremt jobbig, mycket värre än jag förväntat mig...
Vad har jag ätit idag då? Blir väl inte specifika "måltider", utan mer en godisbit då och då när krafterna börjar tryta. Men ungefär såhär:
Frukost: hembakad Rocky Road - ni som inte testat detta godis måste absolut göra det! Det är rena fröjden att baka det då man rör ner allt till en chokladsmet, ännu bättre att äta det. Receptet är lätt: smällt chokladen och rör ner alla ingredienser. Häll ut på bakplåtspapper i en form som stöd och låt stelna.
Ingredienser: (till 1 långpanna)
- 600 g mörk choklad (beroende på hur mörk man gillar)
- 2 dl jordnötter
- 2 nävar minimarshmallows
- 1 dl pistagenötter
- en påse dumlekolor
Detta är alltså en sak som ingått i min kost idag. Till lunch i skolan blev det en snickers, lite fizzy-flaskor(ni vet såna där blå/rosa sura), geléhallon och skumtomtar. Hade två och en halv timmes rast, så gick även och köpte typ 1,5 kg lösgodis. Detta borde räcka för hela veckan!
På torsdag kommer Falköpings Tidning att intervjua mig och förmodligen fråga vilken idiot jag är som kommer på en sådan här idé...?
Får se efter några dagar hur jag mår, men redan nu är jag FRUKTANSVÄRT trött! Kan ju dock bero på otillräckligt med sömn den gågna helgen... Så ingen träning idag. Vill bara sova!
Inköp
I morgon gäller det! Då ska jag påbörja min en veckas långa godisdiet. Lär ju bli hög med tanke på hur mycket godis (socker) jag behöver äta för att ersätta de enorma mängder mat jag äter i vanliga fall...
Idag har jag i alla fall varit och inhandlat lite, mest choklad, och även bakat Rocky Road som är mitt favoritgodis. (;
Har förståss gjort lite förundersökningar om vilket godis som är nyttigast, eller rättare sagt minst onyttigt och kommit fram till att SNICKERS är det bästa! Den innehåller ganska mycket protein, troligtvis tack vare jordnötterna, och inte så mycket mättade fetter. En del av detta testet är ju förstås att jag måste forsätta med mitt vanliga vardagsliv, alltså skola, träningar, jobb m.m.
Saker jag måste tänka på:
- Begränsa urvalet och definiera vad som är "godis" (det får inte vara för nyttigt!)
- Dricka endast vatten eller läsk
Humöret kommer ju gå upp och ner hela tiden säkert... Likaså orken. Lär ju få massa finnar och ont i magen. HUH, jag känner redan hur tänderna fräter bort!
Tror dock inte att jag kommer gå upp i vikt, snarare tvärtom. Eftersom jag omöjligt kommer äta lika stora mängder godis som mat i vanliga fall så kommer väl magsäcken att krympa. En godisbit är en väldigt koncentrerad typ av näring, vilket innebär att det krävs så pass lite för att hjärnan skall bli mätt och nöjd. Därför kommer jag kanske inte behöva äta så mycket...
Men vad vet jag! Kanske kommer jag att äta hur mkt som helst, eftersom jag är van vid det!
En sak är i alla fall säker: detta kommer bli en enorm utmaning, och jag längtar redan tills det är över! Längtar redan efter grönsaker, mjölk, potatis, kyckling och fisk. <3
Välkommen till min nya blogg!